Engelenhof Sittard :: Sittard :: Sittard

Een nieuw stukje Sittard op historische grond

Tegenwoordig is Sittard een levendige stad met zo'n 40.000 inwoners in het hart van Limburg. De gezellige straatjes en sfeervolle terrassen in de binnenstad worden, behalve door de Sittardenaren zelf, bevolkt door vele studenten en toeristen.

Maar wie hier rondloopt, ziet meteen: Sittard is niet van vandaag of gisteren. Honderden jaren van historie zijn nog altijd zichtbaar in het middeleeuws stratenpatroon, de restanten van de stadswallen en de monumentale panden en kerken. Niet voor niets is de binnenstad van Sittard een beschermd stadsgezicht.

'Honderden jaren van historie, nog altijd zichtbaar in het beschermde stadsgezicht'

Impressie sittard

Een algemeen sfeerbeeld van de stad Sittard geeft een algemene impressie van het centrum.

Omgeven door beschermd stadsgezicht

Engelenhof grenst aan de noord- en oostzijde aan de stadswal bij Fort Sanderbout. Aan de andere zijden wordt het gebied begrensd door de Putstraat en Pullestraat. Engelenhof wordt dus omgeven door beschermd stadsgezicht.

Sporen uit het verleden

Het gebied waar de huidige gemeente Sittard-Geleen ligt, is een aantrekkelijke plek om te wonen. Dat wisten de Bandkeramiekers 7000 jaar geleden al. Zij vestigden hier de eerste boerendorpen van Nederland. In de millennia daarna drukten andere beschavingen hun stempel op het gebied. Eerst de Romeinen, later de Merovingen.

De eerste vermelding van de huidige plaats Sittard stamt uit 1157. Nog geen honderd jaar later, in 1243, werd Sittard stad. Sindsdien maakte ze gedurende honderden jaren deel uit van verschillende staten en invloedsferen. Allemaal lieten ze sporen na. Van potscherven en glaswerk in de bodem, tot de historische gebouwen en tradities die tot op de dag van vandaag voortleven.

Voordat de bouwwerkzaamheden gaan beginnen, wordt op het terrein uitgebreid archeologisch onderzoek gedaan. Zo komen we meer te weten over de vroegere bewoners van Sittard en het unieke erfgoed dat de stad rijk is.